تبلیغات
آموزش شیمی - شناخت وسایل آزمایشگاهی شیمی
 
آموزش شیمی
یکشنبه 25 بهمن 1394 :: نویسنده : برزان حمیدی

ایجاد محیط های مناسب برای آزمایش ها

صابون

دانش پژوهان عزیز، در بسیاری از پروژه های آزمایشگاهی لازم است برای انجام آزمایش مورد نظر خود ابتدا محیط مناسب برای آن آزمایش را فراهم کنید تا نتایج حاصل از آزمایش شما درست و با خطای کمتری به دست آید. در ذیل برخی از این محیط ها معرفی می شود: 

حمام های آب، روغن و شن

برای انتقال حرارت به صورت تدریجی، پیوسته و یکنواخت از حمام ها استفاده می شود. از آن جا که حمام ها حرارت را به صورت تدریجی انتقال می دهند برای گرم شدن ظرف و محتویات آن زمان بیش تری نیاز است.

 

یکی دیگر از خصوصیات حمام ها این است که از حرارت دادن مستقیم جلوگیری می کنند که این مسئله باعث می شود برخی از مواد که بر اثر حرارت مستقیم تجزیه شده یا می سوزند، به راحتی حرارت مورد نیاز در آزمایش را تحمل کنند، البته برای اینکه حرارت به صورت یکنواخت در کل حمام پخش شود از یک وسیله ی آزمایشگاهیی به نام لوله تیل استفاده می شود که لوله جانبی آن باعث ایجاد جریان همرفتی در کل حمام شده و در نتیجه دما در سرتاسر لوله ی تیل یکنواخت می شود.

ظرف مسی

انتخاب این که از کدام حمام استفاده کنید به نیاز شما بستگی دارد. حمام آبی قابلیت گرم کردن تا 100 درجه سانتی گراد را دارد در حالی که حمام شن یا روغن می تواند بیش تر گرم شود.

 

تدکر: در مورد حمام روغن باید کمی با احتیاط عمل کنید زیرا اگر روغن خیلی داغ شود دود می کند.

نکته: در حمام آب همان طور که از نام آن مشخص است از آب، در حمام روغن از مایعاتی مانند پارافین، گلیسیرین و اسید سولفوریک غلیظ و در حمام شن از شن و ماسه که ماده اولیه ی آن ها، سیلیس است استفاده می شود.

حمام یخ

گاهی لازم است با توجه به شرایط آزمایش یک ظرف را خنک نگه دارید، برای این کار بهتر است که از حمام یخ استفاده کنید. حمام یخ به دلیل تماس بیشتر با ظرف مورد نظر کاراتر از سایر روش های خنک نگه داشتن یک ظرف است.

ایجاد محیط های مناسب برای آزمایش ها

البته در برخی آزمایش ها که لازم است ماده خنک کننده همواره در جریان باشد تا دمای آن تغییر نکند و تا پایان آزمایش باقی بماند، حمام یخ نمی تواند کاملاً مؤثر باشد زیرا به محض تمام شدن یخ در حمام دمای آن شروع به بالا رفتن می کند به همین دلیل در آزمایش هایی مثل تقطیر در مبرد از آب سرد در حال جریان به جای یخ استفاده می کنند.

 

برای انجام این کار حمامی درست کنید که تا نصفه یخ و نصف دیگر آن آب است. اگر به حمام خنک تری نیاز داشتید کمی نمک طعام هم به آن اضافه کنید.

بوته چینی

دانش پژوهان عزیز، یکی از مهارت های پرکاربرد که در بسیاری از پروژه ها مورد استفاده قرار می گیرد، مهارت کار با بوته چینی است که در زیر توضیحاتی در مورد آن ارائه می شود.

 

برخی از ظروف آزمایشگاهی را از سرامیک و چینی می سازند. مقاومت چینی در مقابل ضربه و حرارت از شیشه بیشتر است. از جمله ظرفهایی که از چینی و سرامیک ساخته میشود بوته، ظرف تبخیر، هاون و قیف بوخنر است.

 

بوته چینی ظرفی شبیه به کاسه است که معمولاً از جنس چینی است و لبه ها و سطوح داخلی و خارجی آن کاملاً صاف و صیقلی است. بوته ها ی فلزی و گرافیتی یا سفالی نیز در آزمایشگاه ها مورد استفاده قرار می گیرند.

 

بوته چینی بهترین وسیله برای استفاده در آزمایش هایی است که در آن از حرارت بالا استفاده می شود. این بوته ها دمای تا حدود 1200 درجه سانتیگراد را تحمل می کنند و می توان با شعله مستقیم یا به وسیله کوره های الکتریکی آنها را گرم کرد.

 

مهمترین نکته ای که باید در استفاده از بوته رعایت کرد هم مربوط به همین دمای بالا است. همیشه بوته را با گیره بوته که مخصوص این کار ساخته شده است باید حمل کرد. پس از پایان یافتن آزمایش نیز مدتی طول می کشد تا دمای بوته پایین بیاید بنا بر این در حمل آن باید همیشه احتیاط کرد و همیشه آن را با انبر بوته جابجا کرد.

بوته را باید در حفره یک مثلث نسوز در اندازه مناسب قرار داد. مثلث نسوز وسیله ای است مثلثی شکل که در هر یک از اضلاعش یک استوانه نسوز تعبیه شده است (شکل زیر) یک مثلث نسوز هنگامی برای یک بوته مناسب است که دو سوم بوته در حفره آن قرار گیرد.

بوته چینی

روش صحیح قرار دادن بوته در مثلث نسوز

 

بوته چینی

مثلث نسوز

بوته چینی

چند بوته چینی در اندازه های مختلف

هاون چینی

هاون چینی شبیه کپسول چینی و بوته چینی است. بدنه هاون چینی ضخیم است و می توان با کمک دسته هاون که آن هم از جنس چینی است در آن جامدات و مواد بسیار سخت را خورد و کرد و به صورت پودر در آورد.

 

بلاقاصله پس از اتمام کار با هاون چینی باید آن را شسته، در جای مناسب قرار داد. دسته هاون را همیشه در درون هاون نگهداری کنید تا از شکسته شدن در امان بماند.

 

ظروف چینی اگر چه در مقابل حرارت مقاوم هستند اما در صورت عدم مراقبت به سادگی می شکنند.

بوته چینی
بوته چینی

 

کپسول چینی یا ظرف تبخیر

این وسیله سرامیکی، شبیه کاسه ساخته می شود و در لبه آن نیز یک برآمدگی، مانند برآمدگی لبه بشر ساخته شده که به آسان ریختن مایعات از آن کمک می کند.

تبخیر سریع محلولها و ذوب کردن برخی مواد، از موارد استفاده این ظرف است.

برای تبخیر سریع مواد باید کپسول چینی را روی سه پایه و مثلث نسوز قرار داد و سپس حرارت داد.

بوته چینی

بورت

بورت

دانش پژوهان عزیز، یکی از مهارت های پرکاربرد که در بسیاری از پروژه ها مورد استفاده قرار می گیرد، مهارت کار با بورت است که در زیر توضیحاتی در مورد آن ارائه می شود.

 

بورت یک استوانه درجه بندی شده دراز و باریک است که در پایین به یک شیر منتهی می شود که محل خارج شدن مایع از بورت است و به وسیله این شیر مقدار مایع خروجی تنظیم می شود. بورت برای انتقال مقادیر مشخص و دقیق مایعات طراحی شده است.

 

بورت ها در اندازه های مختلف ساخته می شود، اندازه ای که بیشتر در آزمایشات مورد استفاده است بورتِ 50 میلیلیتری است. بورت های 50 میلی لیتری در مقیاسٍ 1/0 میلی لیتر درجه بندی شده اند.

 

روش خواندن اندازه مایع در بورت همانند روش خواندن استوانه مدرج است. در بورت نیز سطح مایع هلالی تشکیل می دهد. اندازه مایع را باید با خواندن درجه ای که در مقابل کف هلال قرار دارد تخمین زد.

بورت

آمادگی برای استفاده از بورت

پیش از شروع هر آزمایشی با بورت باید از تمیز بودنِ آن کاملاً اطمینان حاصل کرد. پس از آن باید قضای داخلی بورت را با مایعی که می خواهیم منتقل کنیم، آلوده کنیم. به این منظور بورت را با 5 میلی لیتر از مایع مورد نظر پر کنید و آن را به طور افقی نگه دارید و حول محور اصلی بورت میان انگشتان خود بچرخانید. بورت را در محل خود به وسیله گیره روی پایه ثابت کنید. سپس آن را خالی کنید به این ترتیب همه سطح داخلی بورت و سطح داخلی شیرِ آن با مایعی که می خواهید آن را به وسیله بورت منتقل کنید خیس می شود.

بورت

خیس کردن سطح داخلی بورت به وسیله گرداندنِ آن میان انگشتان به طور افقی

پس از خارج کردن همه مایع موجود در بورت شیر آن را ببندید و آن را با مقدار مناسب از مایع پر کنید. اگر به نوک بورت دقت کنید خواهید دید که قسمت انتهایی آن حاوی حباب هواست

. با باز کردن شیر و بیرون ریختنِ جند میلی لیتر از مایع، این حباب ها را خارج کنید.

بورت

به حبات بزرگی که در نوک بورت وجود دارد توجه کنید. این حباب را قبل از شروع آزمایش باید خارج کنید.

حجم دقیق مایع موجود در بورت را با دقت بخوانید و آن را یادداشت کنید.

 

از این پس می توانید با باز کردن شیر مقدار مایعی که لازم است را از بورت به ظرف مورد نظر خود منتقل کنید. باز کردن یکباره شیر بورت موجب می شود که مقدار زیادی مایع خارج شود. گاهی لازم است که شیر را خیلی کم باز کنید تا مایع قطره قطره از آن خارج شود.

 






نوع مطلب :
برچسب ها :
لینک های مرتبط :
دوشنبه 27 شهریور 1396 11:20 ب.ظ
Very rapidly this website will be famous amid
all blogging users, due to it's good articles
چهارشنبه 18 مرداد 1396 02:17 ب.ظ
Hi would you mind sharing which blog platform you're working
with? I'm planning to start my own blog in the near
future but I'm having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
The reason I ask is because your design and style seems
different then most blogs and I'm looking for something completely unique.
P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!
دوشنبه 28 فروردین 1396 04:18 ب.ظ
Hello very nice blog!! Guy .. Beautiful .. Amazing ..
I will bookmark your blog and take the feeds also?
I am glad to find a lot of helpful information right here within the publish, we need work out extra techniques on this
regard, thank you for sharing. . . . . .
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر


آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :